dansk design er in - også i industrien

- Fra krantastaturer til elevatorer – udlandet vil have dét, vi kan i Danmark, fordi vi forstår at kombinere funktionalitet, ergonomi, brugervenlighed og æstetik. Der er ingen støj og dippedutter – det spiller bare, siger Marcus Holm, adm. direktør i teknologihuset Melsen Tech i Aalborg.  

Han mener, at kvalitet og funktion ikke længere udgør en reel, konkurrencemæssig fordel i industriel fremstilling, fordi begge dele i dag opfattes som en selvfølge i branchen. Fokus bør derfor rettes mod design og ”feel”, så produktet skiller sig ud i mængden, ikke mindst på eksportmarkedet.

Melsen Tech fremstiller interfaces, kabinetter og totalløsninger på det digitale og elektroniske område, og Marcus Holm oplever gang på gang, hvordan eksportmarkedet karakteriserer Melsen Techs produkter ud fra ”Danish design”, og at dét i sig selv er et kvalitetsstempel.

Taler til køberens sanser
Tal fra Dansk Design Center og Dansk Industri viser, at mange danske virksomheder er enige. I en undersøgelse fra 2018 blandt 802 forskellige danske virksomheder, svarer 79 %, at design styrker deres brand, mens 64 % forventer, at design bliver et vigtigere konkurrenceparameter de næste fem år. Ikke mindst mener 75 %, at design har en positiv betydning for bundlinjen.

Ifølge Marcus Holm ligger nøglen i, at man som leverandør formår at skubbe fokus væk fra pris og over på sanserne, for så taler man til nogle helt andre mekanismer i køberen.

- Lækkert design gør, at kunden får en god brugeroplevelse, vælger dit produkt og endda er villig til at betale mere for det. For lige meget, hvor fornuftige vi tror, vi er, så viser analyser igen og igen, at vi træffer købsbeslutninger ud fra følelser og sanser. Derfor kan strategisk brug af design påvirke bundlinjen, siger Marcus Holm.

Alle vinder på bedre design
Et andet nordjysk firma, som har formået at vinde internationale markedsandele ved dansk, industrielt design er Marcus Pedersen Design fra Nørresundby. Sidste år vandt de den prestigefyldte DesignEuropa-pris for deres fuldautomatiske selvbetjeningsløsning til bagageindtjekning, som i dag bruges af lufthavne i bl.a. Toronto og Hamborg.

Adm. direktør Niels Marcus Pedersen siger:

- Industrielt design handler om at oversætte funktioner til et sprog, som brugerne forstår. Alle produkter indebærer en brugeroplevelse, der kan optimeres ved gøre processen intuitiv, funktionel og æstetisk. Mange tror, at industrielt design handler om styling, og vi bliver ofte spurgt, om vi ikke lige kan gøre et færdigt produkt lækkert. Sådan fungerer det ikke. Industrielt design er et samspil mellem funktion og design, og vi skal med ind fra start for at kunne designe den bedste brugeroplevelse på alle parametre.

Han fortæller videre, hvordan Marcus Pedersen i samarbejde med x-ray-leverandøren har optimeret security-processen i Aalborg Lufthavn på både teknologi og design og gjort processen 80 % mere effektiv.

­- Det kan mærkes i hele lufthavnen, når passengerene har en god og tryg oplevelse ved indtjekning og security. For når de selv har kontrol over deres rejse, kan finde ud af selvbetjeningen og ikke skal stå i kø her og der, får lufthavnen nogle meget gladere passagerer, der er mere villige til at gøre brug af lufthavnens restauranter og butikker. Alle vinder på bedre funktion og design, siger han.

Apples design burde være dansk
Modsat Marcus Pedersen så er Melsen Tech ikke et designhus, men en systempartner med 45 års brancheerfaring i designprocesser og brugeroplevelser.

- Vores fornemste opgave er at inspirere, udfordre og optimere kundens idé, for eksempel til at vælge glas i stedet for plast eller bruge soft coating i stedet for rå metal. Industrielt design behøver ikke være grimt, og dansk design har enormt potentiale. Det løber i vores årer, og jeg tror ikke, vi har set toppen af denne globale trend endnu, siger Marcus Holm og afslutter med et spil på læben:

- Hele verden rider i disse år på en ”Apple-bølge” af runde kanter, aluminium og sort glas. Her passer dansk design perfekt ind, og egentlig undrer det mig meget, at Apple ikke er designet af en dansker.