hvorfor have syv leverandører, når man kan have én? danske virksomheder vælger i stigende grad at specialisere sig og outsource sekundære processer til systempartnere, der kan levere totalløsninger fra design og produktion til montering og logistik. det er en kæmpe fordel for alle parter, men kunden skal sikre sig ikke at miste vigtig knowhow, lyder det fra melsen tech.
Den globale trend, hvor vi handler ”one-stop-shop”, ses over alt både i det private og erhvervslivet: Koncepter som leasing af biler og salg af typehuse er på fremmarch, og i industrien er der stadigt større specialisering og nichefokus. Der er tale om en trend, hvor slutbrugere ønsker mindst muligt besvær og foretrækker totalløsninger med én leverandør og én regning.
På Melsen Tech mærker man tydeligt, hvordan kunderne i stigende grad vender tilbage til deres kernekompetencer, skærer ned på overflødige processer og derfor efterspørger en systempartner frem for en almindelig leverandør.
”Vi oplever en klar tendens til, at vores kunder sætter større fokus på deres core business. De vil være bedst i deres niche, og deres kostbare tid skal bruges på at analysere og imødekomme slutkundens behov – ikke indkøb af 22 forskellige komponenter, der skal monteres til ét produkt. Derfor søger de en systempartner som Melsen Tech, der kan overtage hele processer i produktionen,” siger adm. direktør i Melsen Tech Marcus Holm.
Det er især Melsen Techs danske kunder, som går foran på denne trend, og i dag er adskillige gået fra at få produceret en delkomponent hos Melsen Tech til at få leveret en totalløsning. Melsen Tech producerer selv eller indkøber de øvrige komponenter, som monteres til ét færdigt produkt.
”Ja, man kan spare penge ved at montere selv, men hvad koster det ikke i tid at shoppe rundt hos leverandører, håndtere reklamationer og stå med ansvaret selv? I dag vil vores kunder gerne betale lidt ekstra for dansk kvalitet, nærhed til produktet og ikke mindst at overlade ansvar og risici til os,” siger Marcus Holm.
Som med alle globale trends er der udfordringer i kølvandet, og her peger han på den hårfine balance, der er mellem specialisering gennem outsourcing af processer og tab af vigtig knowhow:
”Det er vigtigt, at kunden bevarer en større grad af indsigt i blandt andet materialesammensætning og testforløb. Ellers risikerer de over tid at miste vigtig produktviden, hvilket kan bremse deres videreudvikling af forretningen. Som systempartner har vi derfor altid fokus på, at kunden er med helt inde i maskinrummet fra start, før de slipper, og vi overtager processen.”
Når han i sidste ende gør regnskabet op og vurderer udviklingen, ser han den kun som en fordel:
”Jo større ansvar vi får i fødekæden, jo mere erfaring samler vi op, og det kommer altid tilbage til kunden i form af viden, hastighed, værktøj, test-setup, logistik og meget mere. Hele produktet bliver bedre, fordi vi får lov at tage et større ansvar,” slutter han.